Saturday, July 10, 2010

balik dari berehat

assalamualaikum! lama juga tidak menulis apabila berlegar dlm fb, kebelakangan ini bila tidak menulis, terlalu banyak yg berlaku. antara yg menarik ialah kisah" ULAMA MUDA". kita faham utk mendapat pengiktirafan ULAMA, adalah melalui pengalaman dan pengetahuan bukan melalui sijil atau ijazah tamat pengajian di IPT. dalam keadaan yg muda dan kurang pengelaman sudah di berikan gelaran Ulama amat merbahaya. yg mengajar di masjid dan surau pada ketika ini bertahun lama nya, masih digelar dan dipanggil USTAZ saja.
kalau perkara ini tidak diambil serius, kelak ramai yg tiada pengalaman akan mengaku Ulama dan boleh memberi Fatwa pula. bukan kita tidak sokong apabila bertambah nya para ulama, tapi cara pengiktirafan itu yg tidak sesuai langsung. tidak kira samaada itu diiktiraf dari segi politik atau tidak.

yg kedua timbul pula ada yg menyatakan parti politik tertentu SESAT. ini satu tuduhan yg amat berat, ia melibatkan syurga dan neraka. yg bercakap itu pulak tiada pengetahuan mendalam dalam ugama - Islam. ia bercakap atas kapasiti pemimpin politik yg ketandusan idea. sepatut nya ia menyatakan bahawa konsert yg melalaikan itu SESAT lagi menyesatkan.

yg ketiga,orang kata kita dah nak bankrupt, kenapa kita marah dan nak saman pula. patutnya kita siasat dan bertanya betul atau tidak. kita tak boleh ukur baju dibadan sendiri, jadi bila org kata kita tak cantik jgn lah pula nak marah. pergi le makeup dan buat facial. tapi sendiri boleh tau kita dah nak bankrupt atau tidak. bila kita melompat ini bermakna betul le itu FELDA dah nak bankrupt. itu kata SUARA KEADILAN kan!!!!!!!!!

ini hanya nak memulakan perbincangan je, jumpa lagi wassalam


No comments:

Post a Comment